Britter vill pröva Irakkriget i domstol

I Storbritannien begär 40 parlamentsledamöter att den internationella domstolen i Haag ska pröva om kriget mot Irak var lagligt.

Parlamentsledamöterna som representerar olika partier tror att premiärminister Tony Blair och hans regering bröt mot FN-stadgan när Storbritannien tillsammans med USA gick i krig mot Irak.

De har nu skrivit ett gemensamt brev till FN:s generalsekreterare Kofi Annan där de ber att Haag-domstolen ska granska det, skriver tidningen Daily Mirror på måndagen.

”Rapporterna saknade grund”
Det är uppenbart, skriver parlamentsledamöterna, att rapporterna om Iraks massförstörelsevapen saknade grund.

Nu vill de ha internationella domstolens synpunkt. Inte minst för att få riktlinjer inför framtiden när det gäller invasioner som, liksom den i Irak, görs i förebyggande syfte. För att avvärja hot om krig och massförstörelse.

Efterfrågar klarläggande
Labourledamoten Alan Simpson säger till Daily Mirror att många människor undrar om kriget egentligen var lagligt och att det behövs ett klarläggande.

Premiärminister Tony Blair har just rest iväg på semester till Barbados. Innan han åkte sa han till sitt parti att det nu är dags att sätta punkt för Irak och i stället fokusera på inrikesfrågor inför valet nästa år.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".