Utlandssprit slår hål på statsbudgeten

De nya generösare införselreglerna för alkohol från andra EU-länder har lockat svenskarna bort från Systembolaget. Därmed sjunker statens intäkter från alkoholskatt samtidigt som svenskarna dricker allt mer.

Det största bekymret är att svensken dricker mer nu, menar Åsa Jakobsson, politiskt sakkunnig på Finansdepartementet.

– Svenska folket dricker mer alkohol idag än vad man har gjort på hundra år. Det är det allvarliga, säger hon.

Staten förlorar miljoner
Svenska staten kommer i år att förlora upp emot 380 miljoner kronor i skatteintäkter på grund av den minskade försäljningen på Systembolaget, enligt finansdepartementets beräkningar.

De pengarna måste hämtas någon annanstans i budgeten. Det är ännu inte bestämt var, enligt Åsa Jakobsson.

I den budget som lades för i år räknade regeringen med en lika stor försäljning från Systembolaget i år som i fjol. Detta trots att de nya införselreglerna infördes vid årsskiftet och att de även omfattar de länder som gick med i EU 1 maj i år.

Svenskar väljer Finland och Danmark
Sedan i höstas har även Danmark och Finland sänkt alkoholskatten vilket fått ännu fler svenskar att välja bort Systembolaget.

I Danmark finns en politisk majoritet för ytterligare sänkningar av alkoholpriserna i ett försök att förmå danskarna att handla i Danmark igen och inte i Tyskland.

Varje år släpar danskarna hem nästan hundra miljoner liter öl från Tyskland.

I Finland har det tvärtom diskuterats om inte alkoholskatten borde höjas igen. När den sänktes minskade införseln av alkohol från Estland men försäljningen i Finland ökade markant och det ledde till mer fylleri och rattonykterhet.

Sänkt spritskatt i Sverige föreslås
Kent Härstedt, som leder en statlig utredning om alkoholinförsel, har redan sagt att han kommer att föreslå sänkt spritskatt i sin utredning som ska presenteras i mitten av augusti.

I samband med höstens budgetförhandlingar ska regeringen diskutera en sänkt alkoholskatt i förhoppning om att det kan locka tillbaka köparna till Systembolaget.

Frågan är dock inte helt enkel, menar Åsa Jakobsson.

– Om man sänker skatten så kanske det handlas mer Systembolaget än i andra länder. Det kan ju också leda till en ökad konsumtion och det vill man ju heller inte, säger hon.

Så regeringen sitter i en rävsax?

– Ja, säger Åsa Jakobsson, på Finansdepartementet.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".