Fulla ungdomar filmas på charterresor

Svenska tonåringar sups fulla under båtresor på charterorten Ayanapa i Cypern och smygfilmas när de har sex. Filmen säljs sedan till den som betalar mest. (Front i P3)

– Det dricks så enormt mycket. Jag är chockad över hur mycket folk drack på båten, säger Tina som jobbar i Ayanapa och har sett filmerna.

Fri sprit
För 400 kronor tar de så kallade partybåtarna i Ayanapa med sig festsugna unga svenskar. Ombord arrangeras sexlekar och man får dricka hur mycket sprit man vill.

Hela resan filmas öppet av arrangören. Men vad många kanske inte vet är att kameran är med på mer intima ställen, i båtarnas toaletter till exempel. För det är dit ungdomarna drar sig för att ha sex.

– Man ser ju inte så himla mycket genom nyckelhålet. Man ser ju en ”kuk” som går in. Det är inte så himla upplyst så att man ser några ansikten, säger Synnö.

Budgivning på film
Martin Svensk äger och driver baren Grabbarna Grus i Ayanapa som arrangerar en av båtresorna.

– Vad jag såg själv på filmen, så kan det mycket väl stämma att någon filmade genom ett nyckelhål men då kan ni ju också tänka er kvalitén på vad man ser genom ett nyckelhål när det är mörkt. Det är inte speciellt mycket, säger Martin Svensk.

Dagen efter båtresan är det filmvisning på Grabbarna Grus. Här visas filmen med de festande charterresenärerna och eventuella sexscener. Efter visningen säljs en kopia av filmen till den som betalar mest. Priset varierar mellan några hundra upp till 2000 kronor.

– Man får ju tänka så här att folk som är här är folk som är på semester. Ibland kan alla hämningar släppa i samband att man dricker sprit. Det kan hända en del skamliga saker, säger Martin Svensk.

Som till exempel?

– Ja, det är till exempel folk som strippar av sig kläderna, folk som har sex.

Tycker ni att ni tar ert ansvar för de här ungdomarna som super till på båten?

– Det låter lite värre än vad det är med fulla ungdomar på en båt. Vi har hållit på med det här i nio år och har hård bevakning med vakter på båten, så det är aldrig något som har hänt, säger Martin Svensk som arrangerar en av båtresorna.

Johan Bratt
johan.bratt@sr.se
Erica Larsson
erica.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista