Nya regler hot mot svensk torvindustri

Många jobb inom den svenska torvindustrin kan vara på väg att försvinna. Orsaken är att torveldning från och med årsskiftet kommer att ingå i systemet med utsläppsrätter inom EU.

– Jag tror att det finns en uppenbar risk för att den svenska energitorvindustrin kommer att avvecklas ganska snart, säger Magnus Brandel, vd för Svenska torvproducentföreningen.

Torven ska klassas som kol och olja
I förslaget om utsläppsrätter har torv klassats som fossilt. Det gör att det kommer att kosta extra att elda med torv.

Ett 20-tal företag i Sverige sysslar med energitorv och omsätter tillsammans cirka en halv miljard årligen och sysselsätter omkring 1 200 personer.

Från biobränsle till fossilt bränsle
Så sent som i april beslutade riksdagen att torv ska ingå i gröna elcertifikat. Det innebär att när kraftvärmeverk eldar med torv räknas det som biobränsle och är klassat som miljövänligt. I systemet med utsläppsrätter inom EU räknas torv dock som ett fossilt bränsle.

– Politiken är ju outgrundlig. Först beslutar regering och riksdag att vi ska föras till systemet med elcertifikat av miljöskäl. Strax efteråt bestämmer man att vi också ska vara med i utsläppshandelssystemet tillsammans med kol och olja. För en utomstående måste det vara obegripligt att energipolitiken får sådana märkliga konsekvenser, säger Magnus Brandel, vd för Svenska torvproducentföreningen.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista