Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tidningskrönikan om Miljöpartiets skuggbudget

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 11.00
Tidningskrönikan 4 maj 2011
(2:40 min)

Ledarsidorna debatterar i dag Miljöpartiets skuggbudget som presenterades i går. Bland annat handlar det om partiets skatte- och energipolitik. Krönikör: Katarina Helmerson

Åsikterna går minst sagt isär. Vi börjar med Helsingborgs Dagblad, oavhängig, som har rubriken: Miljöpartiet visar kaxig framtidstro. Tidningen skriver:

Partiets förhållande till skatter är ångestfritt. Varken att höja eller sänka skatter är ideologiskt laddat, de ses mer som ett medel bland andra.

Miljöpartiet är en stark kraft i svensk politik och förhoppningsvis kan man stimulera såväl alliansen som Socialdemokraterna till nytänkande och mer framtidstro.

Rubriken på ledaren i Dalademokraten, socialdemokratisk, vittnar om en helt annan syn på partiet. Rubriken lyder: Miljöpartiet är på väg att vissna.

Tidningen skriver:

Det svenska Miljöpartiet är i dag ett ganska ängsligt parti, dess ledare rädda för att stå för en mer grundläggande systemkritik. I vårbudgeten som nu presenteras finns naturligtvis en massa bra saker om grön omställning av Sverige. Men det finns flera inslag som vittnar om Miljöpartiets tilltagande mesighet. Numera accepterar man rut-avdraget, trots att bidragets fördelningsprofil är mycket problematisk. Man säger även nej till beskattning av de förmögna, vilket pekar åt samma håll: Miljöpartiet förstår helt enkelt inte att minskad ojämlikhet är en av kungsvägarna till ett mer hållbart samhälle.

Moderata Norrbottenskuriren skriver:

Sverige har sitt första äkta borgerliga riksdagsparti sedan ståndsriksdagen avskaffades. Miljöpartiet, partiet för storstadens småföretagare.

Det som gör att Miljöpartiet inte kan vara ett seriöst alternativ för landsbygdens företagare är alltjämt energipolitiken. Miljöpartiet vill lägga ned svensk kärnkraft och de vill ha höga koldioxidskatter på bensin, skriver Norrbottenskuriren.

Med det sagt går krönikan över till reaktioner på Saab och överenskommelsen om ett samarbete med det kinesiska företaget Hawtai Motors.

Dagens Industri, partipolitiskt obunden, skriver:

Saab står fortfarande still, och sålde dessförinnan på tok för få bilar i Europa och USA. Kinadrömmarna får inte bli en flykt från verkligheten.

Bilen med nio liv, är rubriken på socialdemokratiska Arbetarbladet som skriver:

De enda små, små hindren för Saab just nu är godkännande från den Europeiska Investeringsbanken EIB, den kinesiska regeringen och den svenska regeringen. "Bara en formalitet", säger Saabs vd Victor Muller. Hm. Det känns som om vi har hört det förr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".