Foto: Scanpix

Eleverna får ha med sig mobil på proven

På många skolor får eleverna ha med sig mobilen in på provskrivningen – även vid nationella prov.
– Det finns risker med allt, säger rektorn Bo-Åke Andersson som tillåter det även på sin skola.

I dag skriver landets gymnasielever nationellt prov i engelska.

Ekot har tidigare berättat att det varierar mellan skolorna hur mycket lärarna förbereder eleverna inför provet. Även förutsättningarna vid själva provtillfället varierar mellan skolorna.

På många skolor får man ha med sig mobilen in på provskrivningen. Bo-Åke Andersson är rektor på Praktiska gymnasiet i Stockholm där man tillåter att eleverna har med sig mobiltelefonen på provet.

– Det finns alltid risker med allt, man kan aldrig förhindra allt. Men enligt reglerna ska de varken synas eller höras och det finns en vuxen i rummet, säger han.

Varför tar ni inte bort telefonerna?

– Jag tycker det är en rättighet i dagens samhälle att man ska få ha en mobiltelefon.

Det är inte ovanligt att skolor tillåter eleverna att ha mobilerna på under provskrivning.

Sofie Wikström och Moa Westberg har båda sett skolkamrater fuska med hjälp av sina internetutrustade mobiltelefoner.

– Det händer väl i alla klasser att man fuskar. Med dagens tekniker är det mycket lättare. Jag har varit med om att folk har gått in på lexin och översätta ord under engelskprov, säger de.

I dag finns en rekommendation från skolverket om att inte tillåta mobiler på provet. Karin Hector-Stahre är enhetschef för avdelningen för prov och bedömning på Skolverket.

– Vi utgår från att nationella prov genomförs som andra prov och att lärare kontrollerar att elever inte fuskar. Vi talar om vilka hjälpmedel man får ha på provet, sen är det självklart att vi tycker att det är jätteviktigt att man inte fuskar. Och vi skriver i våra frågor och svar att eleverna inte ska ha med sig såna hjälpmedel att fusk kan ske, säger hon.

Vad skulle ni förlora på att vara ännu tydligare och säga att eleverna inte får ha med sig telefoner in?

– Det är ju redan reglerat att lärare kan plocka av elever vissa saker, så vi går inte in och reglerar det. Om vi gjorde en lista på vad de inte får ha med skulle vi kunna glömma något, säger Karin Hector-Stahre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista