Volvo lovar prioritera miljön

Volvo tänkte visst på miljön när de gjorde den nya stadsjeepen XC90. Det säger Volvos talesman i miljöfrågor Niklas Gustavsson, efter kritik mot att miljöarbetet inte prioriterats vid arbetet med den nya stadsjeepen.

Volvo personvagnar får svårt att klara sitt miljömål att minska koldioxidutsläppen från nya bilmodeller med en fjärdedel fram till 2008.  

Miljöfrågorna var inte så viktiga när man gjorde bilen, berättade en forskare som följt arbetet i Ekot i morse. Men det är inte sant, säger Niklas Gustavsson.

– I segmentet är det en mycket bra miljöbil. Anledningen till att fokus har hamnat på den i Sverige är att det inte funnits stadsjeepar förut. Det är en ny marknad. Det ska man fokusera på, inte att det är en Volvoprodukt. Miljöfrågan var absolut prioriterad, även när vi tillverkade stadsjeepen, säger han.

”Miljö inte prioriterad i företaget”
I ett år följde forskaren Annica Bragd arbetet med att ta fram Volvos succébil stadsjeepen XC90.

– Miljön var inte i detta projektet den mest prioriterade frågan. I en sådan här process slås värden ut som inte har lika starka företrädare i företaget och inte är så väl förankrade. Vi pratar inte så jättemycket om miljö, säger hon.

Blev XP90 en bra miljöbil?

– Nej, det är svårt att påstå, säger Annika Bragd.

Utsläppen ökar
Volvo har liksom hela bilindustrin i Europa lovat att minska utsläppen av koldioxid med en fjärdedel från 1995 fram till 2008.

Men efter många år av en positiv trend för Volvo förändrades detta förra året, då bränsleförbrukningen i snitt ökade med tre procent. Men Niklas Gustavsson lovar bättring.

– Anledningen till att det gick upp förra året är förstås vår stora försäljningssuccé av XE90-varianten, som påverkade det kraftigt. Kommande produktprogram kommer att åtgärda detta, så att vi kommer ner åt rätt håll igen, säger han

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".