Bilden visar enligt Amnesty att ett flertal byggnader lagts till i fånglägret sedan 2001. Foto: DigitalGlobe, Inc / Amnesty.

Amnesty: "Fångar i Nordkorea tvingas äta råttor"

Nordkorea håller 200 000 människor i jättelika politiska fångläger där de tvingas arbeta under slavliknande omständigheter och utsätts för tortyr. Det visar en ny rapport från Amnesty International.

Det här är bland det absolut värsta vi har dokumenterat under de senaste 50 åren, konstaterar Amnesty.

I rapporten står det bland annat:

  • 200 000 människor hålls i sex gigantiska fångläger. Några av dem uppfördes redan på 1950-talet, strax efter Koreakriget.
  • Fångarna hålls som slavar under omständigheter som är värre än på medeltiden, med hot om tortyr och tvingade till slavarbete.
  • De är berövade alla rättigheter och hålls nödtorftigt vid liv på absolut svältkost – 200 gram havrevälling om dagen, kompletterat med råttor och maskar.
  • Under en tvåårsperiod dog, eller dödades, 40 procent av fångarna genom systematisk undernäring.
  • Många hålls inspärrade i celler så små och så låga i tak att de varken kan ligga eller stå.
  • Offentliga avrättningar genomförs av hela familjer för någon enskilds förseelse.

Amnestys hårresande Nordkorearapport åtföljs av satellitfoton som i detalj visar hur dessa fångläger växer och växer, särskilt det senaste decenniet.

Rapporten är baserad på vittnesmål från människor som faktiskt lyckats fly, vittnen från familjer med gripna anhöriga och tidigare fångvaktare.

Allt detta, säger Amnesty, går inte längre att dementera.

Det är tidigare bland annat känt att återbördade flyktingar från Kina trätts upp på ståltråd genom kropparna inför fortsatt förflyttning.

Det är för övrigt väl dokumenterat att Nordkorea styrs av en av världens mest repressiva regimer. Regimen hotar världen med kärnvapen och håller sin egen befolkning, med eliten undantagen på svältkost. Den har i attentat mördat sydkoreanska ministrar, sprängt passagerarflygplan och kidnappat japanska barn och ungdomar.

Kim, Kim och Kim

  • Kim Il-Sung (1912 – 94) var gerillaledare och grundade Nordkorea 1948 i den efter andra världskriget sovjetkontrollerade delen av Koreahalvön. Kallas för landets "store ledare" och omgärdas av en enorm personkult. Är trots sin död fortfarande formellt landets "evige" president.
  • Kim Jong-Il (född 1942) var faderns privatsekreterare på 1960-talet och etablerades som efterträdare 1980, kallad för landets "käre ledare". Tog över efter faderns död, formellt som Arbetarpartiets generalsekreterare och ordförande för Nationella försvarskommissionen.
  • Kim Jong-Un (född 1983 eller 1984) är Kim Jong-Ils yngste son, men har ändå utsetts till "tronföljare". Valdes i höstas in i centralkommittén och partiets militärkommission. Tippas inom kort bli vice ordförande i Nationella försvarskommissionen.

(TT)

#link=260781#| På Sveriges Radios utrikeswebb har vi bland annat samlat vår bevakning av Nordkorea.

#link=260780#| De två koreanska staterna är, formellt sett, fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950-53.

Bengt Therner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista