Ny EU regel hotar jobb i svenska torvindustrin

Många jobb inom den svenska torvindustrin riskerar att försvinna.Orsaken är att torveldning från och med årskiftet kommer att ingå i systemet med utsläppsrätter inom EU.Magnus Brandel är VD för Svenska Torvproducentföreningen. säger så här:

-Jag tror det finns uppenbar risk för att den svenska energitorvindustrin kommer att avvecklas ganska snart.

I förslaget om utsläppsrätter har torv klassats som fossilt, det gör att det kommer att kosta extra att elda med torv.Ett 20-tal företag i Sverige sysslar energitorv och omsätter en halv miljard årligen och sysselsätter 1200 personer, både direkt och indirekt sysselsatta.

Så sent som i april beslutade riksdagen att torv ska ingå i gröna elcertifikat. Det innebär att när kraftvärmeverk eldar med torv räknas det som biobränsle och är klassat som miljövänligt.Men i systemet med utsläppsrätter inom EU är torv plösligt ett fossilt bränsle

- Politiken är ju outgrundlig, säger Magnus Brandel. Först beslutar regering och riksdag att vi ska föras till system med elcertifikat av miljöskäl och sen beslutar man att vi också vara med i utsläppshandelssystemet med kol och olja: För utomstående framtår det som obegripligt att energipolitiken får sådana märkliga konsekvenser.

Reporter Daniel Svanberg och Sven Börjesson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista