En skördetröska på ett fält med korn. Arkivfoto: Michael Urban/Scanpix.

Spannmålspriser spås ligga still på hög nivå

Konsumtionen väntas öka
1:39 min

Just nu ligger världsmarknadspriserna på spannmål högt och svenska odlare tror på bättre lönsamhet. Enligt prognoserna kommer priset att fortsätta hålla en relativt hög nivå. Det säger Jimmy Larsson, som är lantbruksekonom på LRF Konsult.

– Vi på LRF Konsult tror inte på någon större uppgång, men inte heller på någon kraftig nedgång.

Vad finns det som kan rubba de här prognoserna?

– Det är torka i södra USA eller försenad sådd i Kanada eller Ryssland.

Bränder i Ryssland och torka på andra håll i världen ledde till att spannmålspriserna började skjuta i höjden förra sommaren och den ökande världskonsumtionen i kombination med oro för dåliga skördar i bland annat USA har sett till att det fortfarande ligger högt.

Enligt LRF Konsult kommer den totala spannmålsproduktionen i världen troligtvis att öka med cirka fyra procent i år. Men eftersom även konsumtionen väntas öka, lär det inte skapas några stora lager och därmed så finns det en hel del som talar för att priset kommer att fortsätta ligga på en relativt hög nivå. Helt säkert är det dock inte.

– Skulle vi få en väldigt god skörd under 2011, kan man tänka sig att just runt skörden i höst kan priset bli lite lägre.

Det är med andra ord viktigt för lantbrukarna att hålla sig uppdaterade med de senaste internationella skördeprognoserna för att avgöra hur stor del av sin skörd man bör prissäkra.

Spannmålsodlaren Fredrik Nilsson som brukar 700 hektar norr om Trelleborg har redan sålt nästan hälften av sin kommande skörd och han tror inte att de höga priserna kommer att hålla i sig.

– När priserna är höga tas mycket mark i världen i produktion igen och volymerna ökar. Det är ingen garanti för att vi har detta så länge, säger spannmålsodlaren Fredrik Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".