Man samverkar inte om de svårast sjuka patienterna. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.

Ingen helhetsbild i vården – alla sköter sitt

"Det finns ingen sammanhållande länk"
1:29 min

Vården av de svårt sjuka fungerar dåligt och de får ofta vänta alltför länge, vilket kan leda till sämre kvalitet och skador. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin nya tillsynsrapport som presenterades i dag.

Det här är något som visat sig bland annat i Västerås, där Sven Erik Henriksson studerat hur vården fungerar för multisjuka, alltså människor med flera allvarliga diagnoser.

– Det finns ingen sammanhållande länk, ingen person eller verksamhet som håller ihop den här kartbilden och skapar en helhetsbild. Här finns det systemfel som vi kan påvisa, säger han.

De västmanländska erfarenheterna stämmer väl med Socialstyrelsens bild, som visar en uppdelad vård, där personalen på varje enhet sköter sitt, men inte samverkar om de svårast sjuka patienterna.

– Det tar väldigt lång tid ibland innan man får rätt diagnos eller rätt behandling. Utredningar drar ut på tiden, utan att det egentligen beror på att någon gör något direkt fel, utan att det är själva arbetsordningen och sättet att organisera sig som ger de här effekterna i vården, säger Carina Forsberg, som är enhetschef vid Socialstyrelsen.

Bristerna beror bland annat på att landsting och kommuner som båda är inblandade i vården, inte kan samverka och inte har rutiner för hur man ska överföra information om patienterna. Det här får allvarliga följder för patienterna, säger Carina Forsberg.

– Det måste finnas någon som kan ta ansvar för helheten och tar ansvar för patientens helhet.

Sven-Erik Henriksson, som har studerat de multisjukas situation, håller med.

– Det är inte lätt att vara en av de mest sjuka äldre, säger utvecklingsledaren Sven Erik Henriksson, vid Västmanlands kommuner och landsting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".