Förra året omsatte gratistidningar i Sverige 2,5 miljarder kronor. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Gratistidningarna blir allt fler

Nu intressant affär även för dagspressen
1:53 min

Under första kvartalet i år ökade annonseringen i gratistidningar med nära tolv procent enligt Institutet för media- och reklamstatistik. Trots att det finns 330 gratistidningar som slåss om läsare och annonsörer blir de ständigt fler.

– Vi lånade ihop 150 000 kronor var och startade ett aktiebolag med minimalt kapital, säger Rouzbeh Djalaie, chefredaktör för Norra Sidan, en av de nyaste gratistidningarna. 

I februari startade Rouzbe Djalaie Norra sidan med redaktion förorten Kista. Men redan år 2006 drog han igång gratistidningen Södra Sidan i Skärholmen söder om Stockholm. 

– Om jag skulle gå till en skola i Skärholmen så skulle hälften av ungdomarna skrika "Södra Sidan, när får vi vara med i tidningen nästa gång? Min kusin har varit med". Där är vi väldigt väletablerade, säger Rouzbeh Djalaie. 

Det finns ungefär 330 gratistidningar i Sverige, och de omsatte förra året 2,5 miljarder kronor. De stora dagspressföretagen har i flera fall köpt eller startat egna annonsfinansierade blad de senaste åren. 

– Lönsamheten för de här är ganska blygsam. Därför har inte morgonpressen eller dagspressen varit så intresserade, för de har haft fantastisk lönsamhet på sina tidningar. Men i och med att prenumeranterna faller och mycket av marknaden flyttar till webben så är även de här intressanta för dagstidningar, dels för att det är en affär, dels för att läsarna finns där, säger Dennis Oscarson, ordförande i branschorganisationen Gratistidningarna. 

Många uppköp, nedläggningar och konkurser har kantat gratistidningsbranschen, åtminstone i Stockholm. Men Rouzbeh Dajale är optimistisk. 

– Det har gått med litet vinst de senaste två åren. Det har gått bra, skulle jag själv säga och hoppas det blir ett tidningshus med utbildningscentrum för ungdomar i journalistik. Jag ser en framtid för mer än en tidning, mer som en sorts samhällsinstitution och utbildningscentrum, säger Rouzbe Djalaie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".