Marsfjället, Vilhelmina.

Kalfjället på väg försvinna

Trädgränsen i fjällen kryper allt högre upp. Om 100 år kommer mellan 75 och 80 procent av kalfjället att försvinna befarar forskare. Orsaken är förändringar i klimatet.

Jon Moen, docent i ekologi vid Umeå universitet tycker att klimatförändringen nu sker mycket snabbt.

– Ja, enligt de klimatförutsägelser som finns från till exempel SMHI så pratar vi om en uppvärmning på 3 till 5 grader på 100 år. Det är väldigt, väldigt snabbt jämfört med hur det har sett ut tidigare.

Snabba förändringar
Trädgränsen har vandrat både uppåt och nedåt sedan isen drog sig tillbaka men nu sker förändringen mycket snabbt. På 100 år kommer 75 – 80 procent av kalfjället att försvinna.

Kalfjället kommer under vår livstid att bli beskogat och vissa djur- och växtarter, typiska för kalfjället, riskerar att försvinna.

– Det blir störst förändringar i den sydligaste delen av fjällkedjan där fjällen är lägst och det blir mest kalfjäll kvar i de nordliga delarna i Sarek, Kebnekaise och de högalpina områdena i Norrbotten. Det är inte bara så att det blir mindre kalfjäll kvar, utan det blir mindre områden med kalfjäll och det gör det svårt för djur och växter att förflytta sig mellan de olika kalfjällsområden som blir kvar, säger Jan Moen.

Fjällräven riskerar utrotas
Enligt Magnus Tannerfeldt, doktor i ekologi på Kungliga vetenskapsakademien, är den utrotningshotade fjällräven helt beroende av kalfjället.

Idag finns endast 50 vuxna fjällrävar i Sverige. Blir kalfjället skogsbevuxet kommer rödräven att vandra högre upp och döda fjällrävens valpar. Fjällämmeln som fjällräven livnär sig på kommer att minska i antal och fjällräven kan komma att utrotas inom loppet av bara 10 år.

Just nu pågår ett projekt i samarbete med Norge och Finland för att rädda fjällräven.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista