Jan Guillou upprörd över Säpos uppgifter

En av den svenska säkerhetspolisens främste kritiker, författaren och journalisten Jan Guillou, har fått ut delar av den akt som Säpo har om honom. Den visade sig innehålla bland annat recensioner av en roman och uppgifter om att han har varit programledare i Sveriges Television.

– Det bekräftar på ett sätt mina värsta farhågor att Säpo på allvar menar att det ingår i deras skyldighet att betrakta journalistik och författeri som fientlig verksamhet om Säpo själva kritiseras i de formerna, säger Guillou.

De här uppgifterna bedömdes som viktiga en gång i tiden säger Peter Waldenström, polisintendent hos Säpo.

– Vid tidpunkten då uppgifterna samlades in tyckte man att de hade ett värde.

Är det den här typen av uppgifter som Säpo registrerar om folk?

– Det är det inte. Man måste se saker i sitt hela sammanhang.

Vad är det särskilda med Guillou?

– Att det finns fler uppgifter och ser man hela materialet framför sig, så får de här uppgifterna helt andra proportioner.

Varför tar inte Säpo bort ofarliga uppgifter?

– Det gör vi men numera får vi inte förstöra uppgifter. De uppgifter som inte behövs förs över till Riksarkivet. Att det inte har skett hittills har berott på att Säkerhetskommissionen bedrivit sin utredning och inte har fört över några handlingar till Riksarkivet.

Tycker du att skattemedel ska gå till den här typen av registrering?

– Jag tycker att skattemedel ska gå till de registreringar som behövs för att vi ska kunna göra ett bra arbete. Sen kan man alltid ha olika synpunkter på värdet av uppgifterna när man inte har den fulla bilden, säger Peter Waldenström. 

Säpos uppgifter påverkar Jan Guillou idag. Inte i Sverige men när han reser utomlands.

– Här vet ju alla vem jag är. Det är en löjeväckande tanke att jag skulle vara terrorist. Reser jag någonstans i världen så förändras det hela väldigt snabbt. Som stämningen är efter den 11:e september så ser man terrorister överallt, säger han.

– När Säpo har skickat ut en mängd konstiga uppgifter om mig till sina allierade som i sin tur skickar iväg uppgifterna till mystiska länder som Saudiarabien, Filippinerna eller Pakistan så blir världen ett osäkert resmål helt plötsligt, säger författaren och journalisten Jan Guillou.

Catarina Fagerlund
catarina.fagerlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista