Mer hjälp behövs till flyktingarna i Sudan.

Sudan hotas av sanktioner

EU:s utrikesministrar hotar Sudan med FN-sanktioner om inte milisen slutar med mord och fördrivning av civila i Darfur-området.

– EU:s alla ministrar är djupt engagerade för att försöka lösa situationen i Darfur. Man vill sätta press på Sudans regering och skicka signaler till Säkerhetsrådet så att de tar ett beslut på de kränkningar som pågår, säger statssekreterare Annika Söder som representerade Sverige vid mötet.

EU:s utrikesministrar har idag, måndag, alltså hotat med FN-sanktioner om inte Sudans regering får ett slut på milisens övergrepp mot civila i den svårt utsatta Darfurregionen i västra Sudan.

EU ska också hjälpa de afrikanska staterna i deras försök att lösa konflikten, bland annat ska åtta militärobservatörer hjälpa den afrikanska unionen.

Mot bakgrund av att 30 000 civila dödats, enligt FN, borde inte utrikesministrarna ha varit tuffare?

– Jag tycker att det här är tufft. Här finns frågan om att ha en undersökningskommission när det gäller frågan om mänskliga rättigheter, här finns frågan om att man kan ta till sanktioner.

Hur mycket kan det här bidra till att det blir lugnare i Darfur?

– Många goda krafter måste kunna bidra till det här. EU är en stor givare till det här.

Har det inte redan tagit lång tid för EU att reagera?

– Många hänsyn har tagits i den här processen. Det är möjligt att man hade kunnat vara kraftfullare mot Sudans regering på ett tidigare stadium, säger Annika Söder, statsekreterare på UD.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".