Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Scanias årsstämma bjuder inte på många svar

Vill veta när Scania och Man går ihop
1:30 min

I dag är det dags för Scanias aktieägare att samlas för årsstämma, passande nog i Scaniarinken i Södertälje, men de riktigt stora frågorna om bolagets framtid kommer inte att besvaras där.

Frågan många vill ha svar på är när och hur Scania och ärkerivalen Man ska gå samman.

I november i fjol meddelade bolagen att för att få ut så mycket som möjligt av ett samarbete, så krävdes ett samgående. Men det hette att varje bolags unika varumärke måste bevaras. Inget beslut hade fattats. Kommersiella och legala frågor återstod.

Sedan dess har informationen varit knapphändig. När storägaren Volkswagen höll stämma i tisdags upprepades ett liknande budskap, att det pågår fördjupade samtal mellan bolagen, och att en lösning kommer att påverka aktieägarstrukturen.

I historien finns givetvis Mans misslyckade bud på Scania 2006 och nu på senare år den mutskandal som skakat Man.

Sedan är också frågan vem som ska leda bolagen i framtiden. Scanias vd Leif Östling har kontrakt till mars nästa år, då kommer han att ha varit högsta chef i 23 år.

Så troligen kommer det många frågor från undrande aktieägare i dag men svaren lär bli färre.

Storägaren Volkswagen kontrollerar över 70 procent av Scania, så de riktigt viktiga frågorna kan hanteras på en långt mindre publik plats än Scaniarinken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".