Varannan närbutik i Malmö säljer sprit illegalt.

Kräver hårdare tag mot olaglig spritförsäljning

Enligt polisen i Malmö säljer minst varannan av de mindre närbutikerna alkohol illegalt. Efter Ekots rapportering vill nu överåklagaren i Malmö kalla till ett möte med polisen för att ta hårdare tag mot svarthandeln.

Den illegala alkoholförsäljningen både ökar och sprider sig i landet. Svartspritförsäljarna gör lönsamma affärer, framför allt med unga.

Ekot har träffat Alexandra, 15 år, som visar två nummer i sin mobil som hon kan ringa när hon vill få tag på alkohol.

– ”Klunka ett och två” heter de. Nej, jag vet inte vilka de är och har fått numren från en kompis, säger hon och berättar att hon var 14 år första gången hon kontaktade spritförsäljarna.

Alexandra brukar köpa sprit från folk som åker runt i bilar och säljer. Det är vanligt säger hon, liksom att köpa i närbutiker. Det är hos de mindre handlarna och alltså inte i de kända butikskedjorna, som försäljningen sker.

Svårt komma åt försäljningen
Enligt polisinspektör Christer Thulin säljer minst hälften av Malmös närbutiker öl, vin och sprit med tyska och polska märken. Han är kritisk till dagens lagstiftning som gör det svårt för polisen att komma åt den här typen av brottslighet.

– Vi kan ju se avlastning av alkohol i närbutiker, men det räcker inte. Vi kan se att det finns en lagerhållning i närbutiker, Men det slutar ändå med att vi måste påvisa en försäljning, innan vi kan gå in, säger han.

Hårdare tag
På måndagen beslöt överåklagare i Malmö, Sven Erik Alhem, att sammankalla polis och åklagare för att ta hårdare tag mot alkoholförsäljningen i närbutikerna.

– Polisen i Malmö har gjort betydande insatser för att komma åt alkoholproblemet. Trots de insatserna så hörde vi polisen uttala i Ekot att det finns problem kvar. Jag tycker att det är en oerhört stor angelägenhet för polismyndighetens och åklagarmyndighetens ledning att omgående ta ett sammanträde om hur vi ska tackla problemet, säger han.

Utredning på gång
Inom kort ska den statliga utredning som haft till uppgift att se över utvecklingen när det gäller införsel och försäljning av alkohol presenteras.

Kent Härstedt, som leder utredningen, vill ha mer resurser till tull och polis, men kommer också ge förslag på lagförändringar som ska göra det lättare att komma åt den illegala alkoholförsäljningen.

Kent Härstedt kommer också föreslå att skatten på sprit sänks, men inte på öl och vin.

– De som sysslar med kriminell verksamhet, för dem förändrar inte en skattesänkning deras sätt att agera. Billig sprit och billigare alkohol kommer man alltid att kunna hitta någon annanstans. Vi skulle väl nästan behöva sänka skatten till noll om man skulle totalt få bort all kriminell verksamhet kring alkoholfrågan och det är det inte tal om, säger Kent Härstedt.

Sanna Wiberg
sanna.wiberg@sr.se

Kristin Heinonen, Malmö
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".