David Cameron och Nick Clegg är inte överens om valsystemet. Arkivfoto: Christopher Furlong/Scanpix.

I dag röstar britterna om ett nytt valsystem

Nya valsystemet blir ett utslagssystem
1:49 min

I dag folkomröstar britterna om ett nytt valsystem. I det nuvarande systemet kan en kandidat bli vald även med ett ganska måttligt stöd i en valkrets. Men det nya systemet kräver att en majoritet står bakom en kandidat.

Andrew Jonkies var bland de första som röstade i den här vallokalen i centrala London i morse. Trots att det här inte handlar om ett proportionellt system som vi har i Sverige så tycker han att det nya systemet skulle vara mer demokratiskt eftersom det kräver att över 50 procent verkligen röstar för den kandidat som väljs.

Det valsystem som folkomröstningen gäller är ett slags utslagssystem där man räknar första-, andra-, tredjehandsval och så vidare tills en kandidat har blivit röstad på av över hälften av väljarna i en valkrets. I det nuvarande systemet så är det den kandidat som får flest röster som blir vald även om han eller hon har stöd av mindre än en tredjedel av väljarna.

Men en annan Londonbo jag möter, Elisabeth Jones, hon tycker att ett val bara ska gälla det som väljarna vill ha i första hand så hon tänker rösta nej till det nya systemet.

– Nej, jag ska definitivt kryssa i nej-rutan på valsedeln. För jag vill att den kandidat som får flest röster ska bli vald, inte mitt tredje- eller fjärde- eller femtehandsval.

Det nuvarande valsystemet gynnar de två största partierna i landet och det tredje största, Liberaldemokraterna, har kämpat hårt för en förändring. Men det har lett till motsättningar inom regeringen eftersom liberaldemokraterna regerar ihop med dw konservativa som absolut inte vill ha något nytt system.

I dag är det också val till de lokala parlamenten i Skottland, Wales och Nordirland. Dessutom är det kommunalval på många håll i landet och de valen anses bli en temperaturmätare på vad britterna tycker om koalitionsregeringen som har suttit vid makten i ganska exakt ett år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".