Våldtäktsdebatt bakslag för offrens rättigheter

1:44 min

Nu i sommar avgör en högre brittisk juridisk instans om den våldtäktsmisstänkte Wikileaks-grundaren Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Brittiska och svenska jurister menar att debatten kring Assange har inneburit ett bakslag för våldtäktsoffrens rättigheter generellt.

– Man pratar om falska anklagelser från kvinnor mot män, att det finns många oskyldigt dömda, flera sådana mer eller mindre felaktiga föreställningar, säger Ulrika Andersson, lektor i straffrätt i Lund och specialist på sexualbrott.

Debatten kring Julian Assange kan också göra att kvinnor som har blivit utsatta för sexövergrepp i ännu större utsträckning än hittills tvekar att anmäla brotten, menar Ulrika Andersson.

Clare McGlynn, professor i juridik vid University of Durham i England och specialist på sexualbrott, har granskat hur brittiska medier rapporterat kring Assange-ärendet.

Rapporteringen visar att gamla myter kring våldtäkt sprids på nytt, till exempel påståenden om hur kvinnor ljuger om våldtäkt.

Som ett direkt resultat av debatten kring Julian Assange har också ett förslag väckts om att kvinnor som anmäler sexövergrepp inte längre ska ha rätt att vara anonyma, det vill säga att de inte längre garanteras rätten att slippa få sina namn publicerade i pressen.

– Anonymiteten för målsägande blir nu ifrågasatt till följd av Assange-målet och jag är orolig för att Assange-målet kommer att påverka anonymiteten för målsägande negativt.

Professor Clare McGlynn menar att debatten har visat på en stor okunskap om både brittisk och svensk våldtäktslagstiftning.

Få har till exempel uppmärksammat att man kan bli dömd till livstids fängelse för våldtäkt i Storbritannien. Ulrika Andersson varnar för att missuppfattningar som att Sverige har en strängare lagstiftning sprids på nytt när rättegången inleds i London i sommar.

– Så är det inte, man kan inte säga att Sverige har en strängare lagstiftning.

Jens Ericson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista