Bra år för bankerna - trots allt

Bankerna hade ett ganska hyggligt år förra året trots vikande konjunktur och fallande börser. Det kan man konstatera när nu dom fyra svenska affärsbankerna har redovisat hur det gick förra året. Nordeas resultat föll med över 20 procent, men banken gör ändå en vinst på närmare 18 miljarder.
Man kan säga att bankerna kom lindrigare undan än många andra branscher det svåra året 2001. Det blev inga brakförluster, det blev inga stora personalnedskärningar, det blev inga svarta rubriker. Däremot blev det fallande vinster, men ändå inte så att det är ohanterligt för bankledningarna. Och med tanke på att år 2000 var ett riktigt rekordår, med 50,5 miljarder i sammanlagt vinst, så var det nog inte så många som trodde på en upprepning av succen. Vinsten för de fyra, som ju ett tag höll på att bli bara tre, den sjönk förra året, till ungefär 43,5 miljarder kronor, och provisionsnettot som är resultatet av handeln på finansmarknaderna, minskade. Däremot ökade räntenettot, som är skillnaden mellan in- och utlåningsräntan och alla bankers basverksamhet, för alla fyra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista