Demonstrationer mot Makedoniens regering

I Makedoniens huvudstad Skopje demonstrerade på måndagen omkring 15 000 personer mot regeringens planer på att ge den albanska minoriteten i landet större makt.

Omkring 25 procent av Makedoniens befolkning är albaner, och regeringen vill ändra kommungränser och ge albanerna större makt över exempelvis skolor och hälsofrågor i de områden där de utgör en majoritet. Regeringen vill också att Skopje ska bli en tvåspråkig stad, med vägskyltar och officiella dokument på både albanska och makedoniska.

Måndagens demonstration hölls samtidigt som parlamentet debatterade en ny lag i frågan. Demonstranterna krävde regeringens avgång.

Demonstrationen ett tecken på ökade etniska spänningar i Makedonien.

I fredags skadades minst 40 människor när demonstranter kastade bensinbomber mot ett partikansli och albanägda affärer i staden Struga, som är en av de orter där albanska ledare skulle få ökad makt om regeringens förslag går igenom.

För tre år sedan stod landet på randen till inbördeskrig efter en serie väpnade konflikter mellan Makedoniens armé och albanska gerillagrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".