"UD måste agera för fängslad journalist"

Eritreas ambassadör i Stockholm har för första gången uttalat sig om den fängslade svensken Dawit Isaac. Ambassadören säger att Sverige fick erbjudande att träffa Isaac. Men UD förnekar, och Dawits familj litar inte på ambassadören.

Ambassadören sa bland annat att Sverige erbjudits att träffa Dawit, som suttit i eretrianskt fängelse i tre år utan rättegång, något som utrikesdepartementet inte säger sig känna till.

Dawits brors fostermor Elisabet Öbrink litar inte alls på ambassadörens ord.

– Han pratar om att Dawit har brutit mot presslagarna bland annat, lagar som de har instiftat, så vitt jag vet, efter det att han blev arresterad. Det här är en diktatur vi har att göra med. Då står inte människovärdet högt i kurs, säger hon.

Första kommentaren i media
På måndagen kommenterade Eritreas ambassadör i Sverige, Araga Desta, fallet. Det var den första officiella representanten för Eritrea att tala om fallet i media.

”Han mår bra” är det kortfattade svaret om hur den i dag 39 årige svensk-eritreanske medborgaren och journalisten Dawit Isaac mår i fängelset.

Dawit satt i redaktionen för den oberoende tidningen Setit när han greps för att ha enligt ambassadör Desta ha ”destabiliserat nationens säkerhet och brott mot presslagarna i landet”.

Vet inte när åtal kommer
Enligt ambassadören kommer han att åtalas, men när vet man inte.

Dawit har fru och tre barn i Sverige. Innan de kom till Sverige fick de under Dawits första tio månader i fångenskap träffa honom. Sedan dess har det varit tyst.

Men enligt ambassadör Desta skulle svenska myndigheter 2002 ha haft möjlighet att träffa Dawit, men att de inte hade tid att komma.

– Vi tillät ambassadören i Sverige att komma 2002 och träffa honom, men han kom inte, säger Araga Desta, Eritreas ambassadör i Sverige.

Men på UD:s presstjänst meddelar man att detta inte stämmer. Sverige har inte fått några erbjudanden om att träffa Dawit.

Litar inte på ambassadören
Familjen hemma i Sverige, fru och tre barn, liksom hans bror Esaia och Esaias fosterfamilj väntar otåligt på svar. De litar inte alls på vad den eretrianske ambassadören säger.

Nu anser Dawits bror Esaia Isaac att UD måste reagera och vill att fallet nu hamnar på ministernivå.

– Det borde kommit upp på ministernivå för länge sedan. För att kunna ha att göra med Eritrea måste fallet upp på en högre agenda. Det gäller att sätta hårt mot hårt, säger Esaia Isaac, bror till journalisten Dawit Isaac som sitter fängslad i Eritrea.

Petter Ljunggren, P1 Studio Ett
petter.ljunggren@sr.se

Johanna Ahl
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista