1 av 4
Ground Zero i New York där Barack Obama kommer lägga ned en krans.Foto:Seth Wenig/Scanpix
2 av 4
Apacheindianer i USA kräver en ursäkt för missbruket av indianledaren Geronimos namn i Pakistanräden.Foto:AP/Scanpix
3 av 4
President Barack Obama på väg till New York.Foto:Charles Dharapak/Scanpix
4 av 4

Bin Ladin gjorde inte motstånd

Sten Sjöström rapporterar
2:21 min

Nya fakta har kommit fram om räden mot Usama bin Ladin som ändrar den första bild som Vita Huset gav. Bland annat ska de amerikanska soldaterna nästan inte alls ha mötts av något motstånd.

Den första redogörelse som amerikanska myndigheter kom med gick ut på att det var en hård strid i bin Ladins hus när specialsoldaterna tog sig upp våning för våning och till slut sköt honom.

Men det stämmer inte, visar det sig nu. Vitahuskällor säger till tidningen att bara en gång, precis i början av anfallet, så blev amerikanska soldater beskjutna, skytten och en kvinna dödades omedelbart.

Därefter sköts ytterligare tre män till döds, inklusive bin Ladin, utan att några skott avslossades mot soldaterna. Enligt TV-kanalen NBC var fyra av fem som sköts obeväpnade.

Nyhetsbyrån Thomson Reuters har sett en bild på tre av de dödade, ingen föreföll vara beväpnad, bredvid en av dem låg en orange vattenpistol.

Den pakistanska säkerhetstjänsten som förhört överlevande i huset går längre, till nyhetsbyrån Reuter säger två talesmän att det överhuvudtaget inte förekom något motstånd alls.

Deras trovärdighet har dock minskat starkt sen det framkommit att bin Laden länge har kunnat gömma sig i Pakistan. Den amerikanska administrationen säger att orsaken till att beskrivningen av vad som skedde har förändrats är att det har varit svårt att pussla ihop ett kaotiskt händelseförlopp som utspelade sig i mörker.

Dessutom ville man snabbt få ut information till den amerikanska allmänheten med risk för att något kunde vara fel. Vita Huset vidhåller att man hade all rätt enligt internationell lag att döda bin Ladin eftersom han var en fientlig befälhavare, om han för ögonblicket var beväpnad eller obeväpnad har ingen betydelse.

I USA är i varje fall enigheten kompakt om att president Obama gjorde rätt som beordrade attacken - och idag är han till New York för att på plats hedra minnet av offren för elfteseptemberattentaten - och sannolikt också vinna politiska poäng på bin-Laden-räden.

Stödet för Obama har redan ökat kraftigt, visar en opinionsundersökning idag i New York Times - både i allmänhet som president men speciellt när det gäller hur han hanterar terrorism och utrikespolitik. Vad som på längre sikt måste vara mycket oroande för honom är emellertid att de amerikanska medborgarna tycker att han sköter ekonomin allt sämre och sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".