Resebranschen frodas tack vare regn

Resebranschen har sin bästa säsong på länge på grund av den regniga svenska sommaren. Regnet gör också att ovanligt många bokar sin höst- och vinterresa redan nu.

– Vi har märkt att folk går hemma i regnet och planerar för värme och sol i sommar. Nu har de blivit blåsta på det, och de planerar inför hösten och vintern i stället, säger Leif Sjöberg, säljare på Vingresor i Jönköping.

Redan bokat inför vintern
I takt med att regnet faller säljs det allt fler resor och många har redan nu bokat sina resor inför vintern. Lottie Knutsson är informationschef på Fritidsresor, som har runt en tredjedel av den svenska charterresemarknaden.

– Uppenbarligen har det dåliga sommarvädret och en ljusnande konjunktur gjort att vi inte bara köper mycket och dyra sista minuten-resor nu. De som blev utan nu vill säkra sina resor inför hösten och vintern, säger hon. 

– Fortsätter det tryck på att köpa resa som finns nu, och det tyder allt på, kommer det att bli ganska få sista minuten-resor, säger Lottie Knutsson, informationschef på Fritidsresor.

Researrangörer ökar
Fritidsresor har nu under sommaren sålt 30 procent fler resor inför hösten och vintern än under samma period förra året, även Ving och Always uppger liknande ökningar.

En av de som redan nu bokat en resa inför vintern är Jan Edlund från Visingsö.

– Tänkte att det var dags, nu när det är så dåligt väder. Vi ska resa till Playa Ingles, vi är så förtjusta i det stället, säger Jan Edlund.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Thomas Jokiniemi, SR Jönköping
thomas.jokiniemi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista