President Rafael Correa. Foto: Scanpix.
Ecuador

Många frågor i kritiserad folkomröstning

Kritiker är rädda för en censurmyndighet
1:26 min

På lördag hålls folkomröstning i Ecuador. Det handlar om ett paket med tio olika frågor i vitt skilda ämnen. Kritikerna menar att grundsyftet är begränsa pressfriheten.

"Är ni för att förbjuda offentliga spektakel där djur dödas?", lyder en av frågorna i folkomröstningen. 

En annan lyder: "I syfte att undvika överdrifter i pressen, är ni för att det antas en lag som reglerar massmedia?" 

En tredje fråga handlar om ägare av massmedia ska förbjudas att äga andra typer av verksamheter. 

En fjärde rör själva rättsystemets organisation, en femte handlar straffsatser och så vidare. Enkla frågor, blandade med svåra. Tjurfäktning och grundlagsfrågor i ett och samma paket. 

Många undrar varför alls ha en folkomröstning om frågor som kan avgöras i parlamentet och som, hur som helst, inte orsakat någon häftig polemik som skär genom hela samhället. 

Kritikerna menar att mängden av frågor utan inbördes samband döljer det som är själva syftet; att president Rafael Correa vill skaffa sig mandat för att inskränka pressfriheten. 

Om man bara läser frågorna tycks det som en överdriven slutsats. Men kritikerna hänvisar till att presidenten redan har utpekat pressen som hans värsta fiende, och att han inlett rättsliga processer mot flera journalister som han kräver på skadestånd på flera tiotals miljoner dollar för förtal. 

Vad kritikerna är rädda för, är att om folkomröstningen går Correas väg, så blir nästa steg inrättande av en myndighet med uppgift att kontrollera massmedias innehåll. En censurmyndighet, med finare namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".