Aung San Suu Kyi. Foto: Scanpix.

Burmas vilja till försoning möts med skepsis

Oppositionen efterlyser dialog
2:31 min

Samtidigt som den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean avslutar sitt möte i Indonesien protesterar människorättsgrupper mot att Burma, med sina tusentals politiska fångar, troligen får ordförandeposten i Asean om ett par år. Exilpolitikern Thaung Htun säger att omvärlden inte bör lätta på sanktionerna förrän regimen verkligen visar vilja till försoning.

Om regeringen verkligen vill ha en försoning, börja tala med oppositionen och släppa alla politiska fångar så måste de ta ett första steg innan sanktionerna tas bort, menar Thaung Htun, som är exilregeringens FN-talesman med säte i FN-skrapan i New York sedan han flydde Burma 1988.

I veckan förlängde EU sanktionerna ytterligare ett år men mjukade upp dem genom att ge vissa burmesiska politiker rätt att resa till de europeiska länderna. Den nyutnämnde utrikeministern är en av dem. Han är dessutom en av totalt fyra ministrar i den nya regeringen som tidigare inte var militär. 

Och i veckan utnämndes dessutom en mycket nära vän till demokratiförkämpen Aung San Suu Kyi till ordförande i ekonomiska rådet i Burmas regering. 

– Jag undrar om det kan vara en brygga för att få till en försoning och kommande samtal mellan oppositionen och regeringen, säger Thaung Htun skeptiskt. 

För det är just en dialog med den nya regeringen som oppositionen vill få till, säger han.

– Men än, säger han, har man inte sett några tecken på det. 

Oppositionen med den från husarresten nyligen frigivna Aung San Suu Kyi har arbetat intensivt med att bygga upp en gräsrotsorganisation igen, bland annat med att försöka få rätt att bilda fackföreningar.

Thaung Htun menar att de kommande månaderna kommer dessa grupper att testa gränserna för den vad den nya regeringen kommer att tolerera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".