En montör i Saabfabriken i Trollhättan. Foto: Scanpix.

"Saab-produktionen kan starta om två veckor"

"Det kommer bli besvärliga förhandlingar"
2:10 min

Biltillverkaren Saab hade under torsdagskvällen sin första förhandling med de svenska underleverantörerna efter affären med Kina. Från Saabs sida säger man att produktionen på Saab kan komma igång igen om en vecka, men Sven-Åke Berglie, vd för Fordonskomponentsgruppen, tror att det kommer att ta minst två veckor.

I går kväll satt biltillverkaren Saab i en första förhandling med de svenska underleverantörerna efter affären med Kina. Samtidigt besökte en delegation från den nya kinesiska partnern Hawtai Trollhättan.

Nu handlar det om flera veckors förhandlingar innan leveranserna eventuellt kan återupptas till fabriken, tror Sven-Åke Berglie som är vd i branschorganisationen Fordonskomponentgruppen.

– Man ska komma överens om hur förfallna fodringar ska betalas tillbaka och hur betalningsvillkor och sådant ska se ut framöver. Jag tror att det kommer att bli ganska besvärliga förhandlingar och diskussioner, så vårt tips om att produktionen kan starta om ungefär två veckor håller fortfarande.

– Om man inte lyckas särskilt väl med de här förhandlingarna och andra förberedelser för att starta upp den här produktionen, säger Sven-Åke Berglie.

Så ni har lite olika tidsperspektiv, från Saab säger man ju en vecka?

– Ja, det har vi, men vi hoppas ju att vi har fel. Men vi har inte haft det hittills i alla fall.

Vad har man för inställning hos motparten Saab, går det att diskutera, är det en optimism i diskussionen?

– Ja, de är väldigt nöjda med de överenskommelser man har gjort både med långivare och med den nya potentiella ägaren som också kommer att sätta in en hel del kapital, men det är ju lite framtidsmusik det senare så det kommer nog fortfarande att vara besvärliga tider de närmsta månaderna skulle vi tro.

Hur mycket pengar handlar det om i slutändan?

– Ett antal hundra miljoner.

Men ändå får man 1,3 miljarder från kineserna?

– Ja, men där är vi inte än.

Hur kommer det att gå tror du till sist?

– Vi tror fortfarande att det här kommer att gå bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".