Google kan bli större än GM på börsen

Google, företaget bakom den välkända sökmotorn, ska ut på Nasdaqbörsen i USA i augusti och då kan Google till och med bli mer värt än världens största biltillverkare General Motors. (Ekonomiekot)

Den i börskretsar mycket efterlängtade introduktionen av internetföretaget Googles aktier kommer nu allt närmare.

I nästa månad väntas försäljningen komma igång. Bolagets egna beräkningar av priset på aktien visar att Google skulle bli värt 36 miljarder dollar. Det är drygt tio miljarder dollar mer än vad världens största biltillverkare General Motors är värt på börsen.

Priset kan falla
Det finns de analytiker här i USA som varnar för att priset blir för högt och kommer att falla kraftigt så snart Google noterats.

Google lämnar nu in uppgifter för börsintroduktionen som ska ske med hjälp av auktion. Aktien ska noteras på Nasdaqbörsen.

Populär sökmotor
Google är just nu ett av världens ledande internetföretag, vars sökmotor de flesta använder sig av på nätet.

Googles två huvudägare i Kalifornien kommer att behålla sitt inflytande över företaget.

Sergey Brin och Larry Page som startade företaget 1998, direkt efter studier på Stanforduniversitetet kommer att tillsammans ha en tredjedel av rösterna i Google.

Priset på aktierna kommer vid introduktionen att vara mellan 108 och 135 dollar, cirka 800 till 1000 kronor.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista