Skolan central i arbetet mot främlingsfientlighet

Regeringen tillsätter i dag en utredning som ska föreslå hur arbetet mot främlingsfientlighet ska bli bättre. Folkpartiets tidigare ledare Bengt Westerberg har utsetts till regeringens utredare. Förslaget välkomnas av elever vid Tumba gymnasium söder om Stockholm.

– Skolan är en arena där jag tror man kan göra en hel del därför att där möter man alla människor, man möter unga människor i ett formbart skede i deras liv då de inte har bildat sig färdiga uppfattningar. De är ganska nyfikna på hur världen ser ut, säger Bengt Westerberg.

– Det finns en liten tendens när man är ung att dela in världen i svart och vitt. Det här handlar om att ha en mer nyanserad inställning, säger han.

Bengt Westerberg har till oktober nästa år på sig för att presentera förslag om vad man ska göra för att motverka främlingsfientlighet i Sverige.

En viktig drivkraft för regeringens beslut att sätta igång en utredning är Sverigedemokraternas intåg i riksdagen, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

– Det här är inte en utredning om eller emot Sverigedemokraterna. Däremot är det ett faktum att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen och det ökar värdet och vikten av att ha ett sammanhållet arbete mot främlingsfientlighet och intolerans.

Sverigedemokraterna har beskrivit utredningen som indoktrinering och propaganda mot partiet i skolan.

– Det förvånar mig av det enkla skälet att skolan har ett uppdrag att stå emot främlingsfientlighet och för tolerans. Vi ska inte som stat vara neutrala när det gäller det här grundläggande värderingarna som håller ihop ett samhälle och där hade jag hoppats att Sverigedemokraterna skulle ha en annan inställning, säger Erik Ullenhag. 

Ett av ledorden för utredningen mot rasism är tolerans.

Många minns säkert tv-bilderna 1991 när Bengt Westerberg, som nu alltså blir utredare, reste sig från studiosoffan när de nyvalda nydemokraterna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kom in i studion.

Var inte det tecken på intolerans?

– Nej det tycker jag inte. Jag ville undvika en bild där vi satt tillsammans och gosade i soffan och det tycker jag är fullt legitimt att man vill undvika den typen av bild, svarar Bengt Westerberg.

– Däremot tycker jag att det är viktigt att man är beredd att ta en politisk debatt, säger han.

På Tumbagymnasiet i Tumba i Botkyrka söder om Stockholm välkomnar eleverna att frågan uppmärksammas.

Just idag besökte unga sverigedemokrater skolan.

Elever från Tumbagymnasiet samlades utanför skolområdet och diskuterade med de unga sverigedemokraterna som besökte skolan.

En del lyssnade medan andra gav sig in i debatter som bland annat rörde invandring.

Sverigedemokraterna själva sa att de fick ett blandat bemötande.

Naomi Carter går andra året på Tumbagymnasiet.

Hon har inte märkt av främlingsfientlighet på skolan utan ser det mest ute och på Internet.

Men hon tycker att det är viktigt att jobba mot främlingsfientlighet i just skolorna, men tänker att det kan vara för sent när de går i gymnasiet.

– Då är det bättre att försöka förebygga fördomarna. Alltså börja när barnen är små, säger Naomi Carter.

Naomi Carter tycker ändå att det bästa vore om man kunde få olika människor att föreläsa i skolorna för att förebygga fördomar, för allt handlar om kunskap säger hon.

– Kunskap är makt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista