Partiledaren för det skotska nationalistpartiet Alex Salmond. Foto:Louisa Buller/Scanpix

Nationalister får egen majoritet i Skottland

1:16 min

Det skotska nationalistpartiet SNP får egen majoritet när rösterna i valet till det regionala parlamentet i Skottland är färdigräknat.

SNP vann 65 av de 129 mandaten i det regionala parlamentet.

Därmed kan det eventuellt hållas en folkomröstning om huruvida Skottland ska bryta sig loss från det övriga Storbritannien.

Partiledaren Alex Salmond började tala om självständighetsfrågan långt innan rösterna är färdigräknade.

Alex Salmond och hans Scotish National Party, SNP, lyckades inte få till en folkomröstning om självständighet under den förra mandatperioden då Salmond ledde en minoritetsregering och alla andra partier sa nej till en folkomröstning.

Men bara för nationalistpartiet får egen majoritet i parlamentet så betyder inte det att skottarna skulle rösta för självständighet i en folkomröstning, säger professorn i statsvetenskap i Glasgow John Curtice.

Undersökningar visar att bara mellan en fjärdedel och en tredjedel av skottarna skulle rösta ja till självständighet, säger professor John Curtice i en BBC-intervju.

Han tror också att det finns en risk att SNP skulle tappa stöd om partiet driver självständighetsfrågan alltför starkt.

Partiets framgång i valet tror John Curtice helt enkelt beror på att det är det parti som skottarna just nu tycker är bäst på att sköta de vanliga politiska frågorna som ekonomi och sjukvård.

Rösterna från lokalvalen i England och Nordirland är ännu inte färdigräknade.

I kväll väntas resultatet från folkomröstningen om det brittiska valsystemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista