Intentia planerar att skära ner

Electrolux ska ju flytta sin fabrik i Västervik till Ungern och Duni flyttar från Halmstad till bland annat Polen. Nu planerar datakonsulten Intentia att göra på samma sätt, främst när det gäller forskningsjobb.

De nya forskningsjobben kommer troligen att hamna i Sri Lanka eller i Indien där det finns en bra IT-infrastruktur och där lönen är mellan en tredjedel och hälften av lönen för en svensk med samma utbildningsnivå, säger Bertrand Sciard vd för Intentia som gör affärssystem.

De kommer avskeda 430 anställda i Europa och några av dem i Sverige. Samtidigt ska företaget alltså växa i låglöneländer. På samma sätt som bland andra Electrolux och Duni i Halmstad gjort.

Högkonjunktur ger fler jobb
Trots utflyttningarna menar många bedömare att konjunkturuppgången kommer att skapa fler jobb i Sverige. Förra veckan sa arbetslivsminister Hans Karlsson så här:

– Vi kommer att se flera jobb i Sverige. Vår förmåga till att ha hög sysselsättning ligger i förmågan att omvandla jobb i Sverige till högkvalitativa jobb. Det kommer vi lyckas med tidigare och kommer lyckas med i framtiden.

Bertrand Sciard tror inte att vi kommer att kunna hålla ett teknologiskt försprång mer än i några år.

– På några års sikt kan allt som görs här tillverkas billigare någon annanstans, säger han.

Skatter måste sänkas
Länder i Västeuropa som vill kunna konkurrera måste inse; dels att företag inte kommer att anställa under goda tider om det kostar för mycket att avskeda i dåliga, dels att skatterna på arbete måste sänkas, säger Bertrand Sciard som tycker att Storbritannien där han arbetat förr, är ett föredöme med vad han kallar en ”flexibel arbetsmarknad”.

Så ser det inte ut i Sverige så därför tror Bertrand Sciard inte att högkonjunkturen kommer att ge några nya jobb.

– Företag kommer anställa ett minimum av människor i högkostnadsländer och anställa fler i lågkostnadsländer.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista