Nordkoreaner hoppar av till Sydkorea

Under tisdagen landade den största samlade gruppen av nordkoreanska flyktingar i den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

Varifrån flygplanet kommer är höljt i ett dunkel, för att det landet inte vill försämra relationerna med Nordkorea. De 200 nordkoreaner som landade idag väntas följas av ytterligare en grupp på 250 flyktingar inom några dagar.

Militärflygplatsen Seongnam söder om Seoul var bevakad av både militär och polis när flygplanet från Asiana Airlines landade klockan 9 lokal tid i morse. Med på planet var 200 människor som flytt Nordkorea via Kina och sedan vidare till något annat ännu okänt land. Det har ryktats om att de varit i Vietnam.

Kina vill inte ha dem tillbaka
Att just Vietnam inte velat ha kvar dem där utan sagt att de skulle skickas tillbaka till Kina. Det har Kina försökt att undvika då de inte vill riskera de goda kontakter de har med det kommunistiska Nordkorea. Det är Kina som varit det drivande landet för de sexnationssamtal om Nordkoreas kärnvapnen.

Enligt rapporter så kommer nu de 200 flyktingarna att få hjälp med att lära sig leva i Sydkorea och även få ekonomisk hjälp till att börja med.

Sydkorea bistår med ris
Runt 5000 nordkoreaner har flytt sedan Koreakriget slutade 1953 och antalet människor som flyr har ökat de senaste åren. Bara de sex första månaderna i år har 760 flytt via Kina. Det finns en överenskommelse mellan Kina och Nordkorea att alla flyktingar ska sändas tillbaka men det är inte många som skickas tillbaka.

För Sydkorea är det också en risk med att ta emot flyktingarna då de också vill behålla sina goda relationer med grannen i norr.

I veckan lovade Sydkorea att skeppa 100 000 ton ris till Nordkorea vilket kanske är ett sätt att behålla en god kontakt.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".