Färre felaktiga utbetalningar

En veckas samkörning av uppgifter
1:33 min

Antalet personer som felaktigt har fått både a-kassa och till exempel sjukpenning eller tillfällig föräldrapenning fortsätter att minska. Det visar en granskning gjord av a-kassornas samorganisation.

A-kassornas samorganisation har tillsammans med Försäkringskassan och CSN gjort en samkörning och under en vecka kontrollerat hur många som fått utbetalningar från fler än ett håll.

Under mätveckan i slutet av förra året fick drygt 100 000 personer a-kassa. Samma vecka fick 40 personer också felaktigt studiebidrag eller studielån från CSN. Och 143 personer hade felaktigt både a-kassa och ersättning från försäkringskassan, i form av till exempel sjukpenning eller tillfällig föräldrapenning.

Men de felaktiga utbetalningarna minskar, framför allt när det gäller dem som fått både a-kassa och ersättning från Försäkringskassan. Där har de felaktiga utbetalningarna minskat med 24 procent från 2009 till 2010.

Förra året betalades uppskattningsvis 15 miljoner kronor ut felaktigt. Men de flesta som får dubbla ersättningar fuskar inte medvetet, menar Melker Ödebrink, kanslichef på a-kassornas samorganisation.

– Jag tror inte att majoriteten är några skurkar. Det handlar mycket om att det är ett komplicerat regelverk i arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen. Och folk är inte tillräckligt informerade om regelverket.

Menar du att man inte vet om att man inte får ha dubbla ersättningar?

– Det kan säkert uppstå missförstånd. Kan vi då på maskinell väg undvika felaktiga utbetalningar är det bra för oss och för dem som får ersättning, säger Melker Ödebrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".