Ukraina vill inte längre bli medlem i EU

Det tycks som om Ukraina inte längre vill bli medlem i EU eller Nato. En viktig försvarsdoktrin har ändrats och där står det inte längre att Ukraina strävar efter ett medlemskap i Nato och EU.

50 miljonerslandet Ukraina är kanske det av de tidigare Sovjetstaterna förutom Baltikum som mest av alla velat närma sig EU. Efter utvidgningen har landet en lång gräns mot EU.

Mer ryssvänliga
Nu verkar det som att Ukraina vrider sig mer mot Ryssland. Efter ett möte med Rysslands president Putin på den klassiska toppmötesorten Jalta offentliggjordes att Ukrainas president Leonid Kutjma vill ha en förändring av landets försvarsdoktrin. Förändringen måste godkännas av parlamentet innan den blir verklighet.

I doktrinen stod tidigare stod att EU och Nato är garantier för säkerhet och stabilitet i Europa och att Ukraina strävar efter medlemskap. Nu är texten ändrad och där står bara att Ukrainas säkerhet beror på starka relationer länder emellan.

Detta kan ses som diplomatiskt och språkligt finlir. Talesmän för presidenten i Ukraina avfärdar skillnaderna med att det handlar om en anpassning till verkligheten.

Vill skapa en egen union
I praktiken kan det innebära att Ukrainas relation med EU försvagas och framförallt relationen med Ryssland stärks. Detta intresse finns även från Rysslands president Putin som försöker stärka samarbetet mellan Ryssland, Ukraina, Vitryssland och Kazakstan med en ekonomisk union.

Från EU:s och Natos sida finns en irritation över att demokratiska reformer i Ukraina går för långsamt och nyligen uppmanade Natos generalsekreterare att presidentvalet i höst måste genomföras på ett fritt och rättvist sätt.

Å andra sidan är även Ukraina frustrerad över att EU:s vilja att integrera landet går för långsamt.

Edvard Unsgaard Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".