Industrispionage vanligt i Sverige

Det är vanligt med industrispionage mot svenska företag, enligt säkerhetspolisen. Ett av de företag som råkat ut för det är medicinteknikbolaget Q-med. Bolaget har upptäckt flera fall av misstänkt spionage.

Enligt Q-meds vd, Bengt Ågerup, är det stora värden som står på spel och han är inte förvånad över den här utvecklingen.

– Om du har miljardomsättningar i ett företag och det kostar några miljoner att skaffa en information som gör att du kan säkerställa din omsättning eller marknadsdominans så är det självklart att det ligger nära till hands att du gör det. Även om det inte är etiskt, moraliskt rätt, säger Bengt Ågerup.

Flera fall av misstänkt spionage
Medicinteknikbolaget Q-med har upptäckt flera fall av misstänkt industrispionage. Bland annat har anställda har råkat ut för mystiska stölder av datorer på hotellrum. Dessutom har det förekommit att anställda hastigt har slutat för att gå till konkurrenter.

Mats Paulsson, säkerhetschef på Säpo, bekräftar att det är ett vanligt problem bland svenska företag, eftersom Sverige är ett land med högt utvecklad teknologi som lockar till sig företagsspioner.

– Industrispionage har förekommit i alla tider men det har skett en viss förändring under de senaste åren när det gäller att rikta underrättelseintressen mot näringslivet och liknande. Det gäller framförallt efter att kalla kriget tog slut, säger Mats Paulsson.

Säpo manar till vaksamhet
Säkerhetspolisen uppmanar nu de svenska företagen att vara vaksamma. Även Q-meds vd, Bengt Ågerup, varnar sina svenska kollegor.

– Svenska företag ska vara mer misstänksamma och vaknare på att sådant här förekommer och verkligen se till att alla som jobbar i företaget känner till det och inte läcker. Till slut är det ju ändå den egna anställningen som är i fara, säger Bengt Ågerup på medicinteknikföretaget Q-med.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista