Social turism i Sverige obefintlig

Hittills har ingen från de nya EU-länderna ansökt om att få svensk a-kassa. Den sociala turism som regeringen fruktade är alltså hittills obefintlig, i alla fall när det gäller a-kassan.

Men undersökningen är gjord så tidigt, att mycket få av dem som eventuellt kommit hit sedan 1 maj skulle ha hunnit bli arbetslösa, säger Marita Lemonaho, ställföreträdande generaldirektör på inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

– De som åker till ett annat land tar inte ett arbete på en eller två veckor, utan jobbar ett par månader åtminstone. Först därefter beslutar man om man ska åka hem till sitt hemland eller stanna kvar i arbetslandet, säger Marita Lemonaho.

Inga ansökningar
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har på regeringens uppdrag följt upp hur många ansökningar om a-kassa som kommit från de olika EU-länderna under juni månad.

Granskningen gäller såna som vill slå samman arbetad period ett annat EU-land, för att på så sätt kvalificera sig för svensk a-kassa efter att ha arbetat kanske en enda dag i Sverige.

Hittills har det inte kommit en enda ansökan från något av de nya EU-länderna. Istället kommer de allra flesta såna ansökningar från Norge, följt av Danmark och Storbritannien.

Av undersökningen framgår inte vilken nationalitet de sökande har, så troligen är det svenskar som arbetat i dessa länder och som nu söker sig hemåt, säger Marita Lemonaho.

För tidigt att dra slutsatser
Inför utvidgningen av EU den 1 maj i år rådde en hetsig debatt om så kallad ”social turism” i Sverige.

Socialdemokraterna ville att särskilda regler skulle gälla för medborgare i de nya EU-länderna i ett försök att begränsa trygghetssystemen för dem.

Inget annat parti stödde regeringens förslag till så kallade övergångsregler, som därför röstades ned i riksdagen.

Regeringen vill nu att IAF ska fortsätta granskningen av hur a-kassan används av medborgare i den andra EU-länderna. Den sista mars nästa år ska en ny rapport lämnas, och den kommer att ligga till grund för regeringens fortsatta hållning.

På IAF konstaterar Marita Lemonaho att den period som hittills undersökts är för kort för att dra några slutsatser kring hur a-kassan kommer att nyttjas av andra EU-medborgare framöver.

Men hade det varit rusning till denna del av det svenska trygghetssystemet, så hade det synts redan nu, säger hon.

– Personer har inte stått i kö för att komma till Sverige och arbeta, eller för att utnyttja arbetslöshetsersättningen, säger hon.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista