Foto: Heiko Junge/ Scanpix

Sommarvärmen på väg

Nu är sommarvärmen äntligen på väg. I helgen och en bra bit in i nästa vecka blir det soligt och varmt i nästan hela landet.

Varmast under lördagen blir det i västra Götaland, med temperaturer uppemot 20 grader. Övriga Götaland får runt 16—20 grader, upp till 18 grader i Svealand och sedan successivt svalare längre norrut med några skurar i norra Norrbotten.

– På söndag blir det soligt väder i hela landet, med lite slöjmoln över Norrland och vi kan få temperaturer på runt 20 grader ända upp till Norrlands inland, säger meteorolog Alexandra Ohlsson på SMHI.

Svalast blir det i nordligaste Norrland, men ändå ganska varmt, runt 10—15 grader, öster om fjällen.

På grund av ostliga vindar under helgen blir det generellt något svalare längs kusterna, särskilt på ostkusten.

Det högtrycksbetonade vädret med sommartemperaturer fortsätter till åtminstone mitten av nästa vecka. Varmast blir det i södra Norrland med runt 20, kanske upp till 24 grader. Även Götaland och Svealand får runt 20 grader, men det blir lite svalare längs kusterna.

– Vädret blir osäkrare framemot torsdag—fredag. Det beror på hur envist högtrycket är, hur snabbt det förskjuts österut, säger Alexandra Ohlsson.

Enligt SMHI börjar temperaturerna nu, efter en kylig inledning på maj, närma sig det för årstiden normala.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".