Marie Granlund (s) och migrationsminister Tobias Billström (m). Foto: Jonas Ekströmer, Fredrik Sandberg / Scanpix. Montage: Sr.se

Regeringen i otakt om utökade gränskontroller

"Fria rörligheten måste bevaras"
2:05 min

Flyktingströmmen från Libyen har gjort att flera EU-länder krävt att det ska införas gränskontroller igen och flyktingsituationen ska diskuteras på ett extra ministermöte på torsdag. Flyktingfrågan har också lett till politisk oenighet i Sverige.

– Vår grundläggande utgångspunkt är att den fria rörligheten ska bevaras utan några inskränkningar, sade vice statsminister Jan Björklund i riksdagen i torsdags.

Björklund sa också i riksdagen att han ogillar allt som innebär inskränkningar i den fria rörligheten.

Men migrationsminister Tobias Billström som åker på extramötet i Bryssel på torsdag är inte lika kategorisk.

–  En sak som är positiv är man skulle kunna komma till rätta med ett tryck riktat mot en medlemsstat som inte upplever att man klarar sina förpliktelser enligt Schengensamarbetet, vilket man måste göra för få vara delaktig i det arbetet. Men det finns också en viktig hänsyn att ta när det gäller rättigheterna att röra sig fritt inom unionen.

Du vill alltså inte utesluta den här typen av utökade gränskontroller?

 – Nej, regeringen har en allmänt positiv hållning till att det ska vara ordning och reda i Schengensystemet, men vi måste veta vad det för förslag som kommissionen har att komma med, säger Tobias Billström.

Billström uttalande ogillas av Marie Granlund, socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

– Jag tycker att det är djupt anmärkningsvärt att man börjar öppna för införandet av gränskontroller igen.  Det är bedrövligt att inte statsrådet Billström avfärdar detta, säger Marie Granlund till Ekot.

Marie Granlund är alltså djupt missnöjd med migrationsminister Billströms inställning, medan hon var mer än nöjd med vad vice statsminister Jan Björklund sade i samma fråga.

Skillnaden mellan Granlund och Billström är att Billström vill se vilket förslag som kommer medan Granlund vill säga nej nu.

– Vi säger nej för att vi tycker att det är viktigt med den fria rörligheten. Jag upplever detta som sätt att gå Sarkozy och Berlusconi till mötes när det gäller deras inrikespolitiska problem, säger Marie Granlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".