Arbetsmarknad

Allt fler jobb skapas i USA

Arbetslöshet på cirka 16 procent
1:32 min

Förra månaden skapades det nästan en kvarts miljon nya jobb i USA, visar statistik som kom i dag och det är betydligt fler än vad många experter hade trott.

De första tre månaderna i år har varit en besvikelse när det gäller USA-ekonomin och BNP-tillväxten var låg. Men arbetslöshetsstatistiken för april tyder på att återhämtningen är igång och börjar bli relativt stabil.

Förra månaden tillkom hela 268 000 arbetstillfällen i den privata sektorn, samtidigt fortsätter man att skära ner i den offentliga sektorn. Sammanlagt för hela ekonomin blev det ett tillskott på 244 000 jobb och det trots att de höga råvarupriserna hämmat tillväxten.

Det har nu varit tre månader i rad när det skapats mer än 200 000 nya arbetstillfällen, den bästa utvecklingen på länge. Men samtidigt steg den officiella arbetslöshetssiffran från 8,8 till 9 procent. Den siffran påverkas bland annat av hur många som aktivt söker jobb under månaden, för bara de räknas som arbetslösa.

En positiv sak var att den besvärande långtidsarbetslösheten har sjunkit. Inklusive dold arbetslöshet och undersysselsättning, så kalkylerar man med en faktisk arbetslöshet på cirka 16 procent.

Även om fler och fler nu hittar nya anställningar så kommer det att dröja många år innan sysselsättningsläget är tillbaka till vad det var före finanskrisen.

Även för dem som får jobb är läget inte entydigt positivt. Ofta har de fått acceptera lägre löner och sämre förmåner än vad de hade på sina tidigare arbetsplatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".