Parlamentet i London. Foto: Akira Suemori/Scanpix

Inget nytt valsystem i Storbritannien

Bakslag för Liberaldemokraterna
1:22 min

Folkomröstningen i Storbritannien om ett nytt valssystem slutar med en seger för nej-sidan. Det visar den resultaträkning som pågår. Det betyder att britterna behåller sitt nuvarande system som anses gynna de två största partierna.

Det brittiska folket sa ett rungande nej till ett nytt valsystem, där också andra-, tredje- och fjärdehandsröster skulle kunna var avgörande. 69 procent röstade nej - 31 procent ja.

För det tredje största partiet Liberaldemokraterna, som skulle gynnas av det nya systemet, var resultatet ett stort bakslag sa partiledaren Nick Clegg till BBC.

Tidigare under fredagen hade Liberaldemokraterna också inkasserat svidande nederlag i de lokala valen runt om i landet. Partiet straffades av väljarna för att man har tvingats ge upp många av sina vallöften när partiet bildade koalitionsregering med det konservativa partiet.

Dagens stora segrare heter Alex Salmond, ledare för det nationalistiska partiet i Skottland, som fick egen majoritet i det skotska parlamentet.

– Det är svårt att fatta de stora framgångarna runt om i Skottland, sa Alex Salmond.  

Nu tänker nationalistpartiet låta skottarna folkomrösta om Skottland ska bryta sig loss från Storbritannien och bilda en självständig stat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".