Demonstranter i syriska kuststaden Banias på fredagseftermiddagen. Foto:Scanpix.

USA trappar upp fördömande om Syrien

USA kommer att ta till ytterligare åtgärder mot Syrien om inte regimen i Damaskus slutar att döda människor som demonstrerar fredligt med krav på politiska reformer. Det framgår av ett uttalande från Vita Huset.

– USA anser att Syriens ömkliga, beklagliga, beteende mot det syriska folket kräver en kraftig internationell reaktion, heter det i uttalandet, som fördömer Syriens användning av brutalt våld för att slå ner demonstrationerna.

Uttalandet, kommer en knapp vecka efter det att USA gav besked om skärpta finansiella sanktioner mot Syrien.

– Om inte president Bashar al-Assads regering stoppar förtrycket mot fredliga demokrati-demonstrationer, kommer USA och dess allierade ta till åtgärder som visar hur starkt vi motsätter oss den syriska regeringens behandling av sitt folk, heter det också i uttalandet från Vita huset i Washington.

Det här är den hårdaste reaktionen hittills från USA på den kraftigt försämrade situationen i Syrien och  kommer efter uppgifterna om att ytterligare omkring 30 demonstranter dödades efter fredagsbönen igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".