Media

Skärpta regler för fotografering kritiseras

2:18 min

Regeringen får nu kritik från medieorganisationer, för förslaget om skärpta regler för fotografering. Svenska Journalistförbundets tidigare ordförande Agneta Lindblom Hulthén är mycket bekymrad över vad som händer om regeringens förslag blir verklighet.

– Jag ser det som ytterligare ett försök att inskränka i informationsfriheten och journalisternas möjligheter att arbeta.

Om regeringen får som den vill blir det från den 1 juli nästa år straffbart att fotografera någon inomhus i en bostad, eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande utrymme, om personen inte gett sitt tillstånd till att bli fotograferad.

Dessutom blir det olagligt att ta en bild, om situationen bedöms vara påträngande, närgången eller dold, och ägnat att allvarligt kränka den enskildes personliga integritet som privatperson.

Journalister ska kunna undantas från reglerna om man kan motivera att fotograferingen är försvarlig, men både tidningsutgivarna, och bildleverantörernas förening ser brister. 

Journalistförbundets tidigare ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker att det är mycket olyckligt att den enskilde journalisten eller fotografen framöver, på plats, där bilden tas skall ta tvingas ställning till om en bild är försvarlig eller inte.

– Det brottsliga är nämligen att ta bilden. Om man riskerar att få upp till ett års fängelse för att ha tagit en bild så är det väl ganska mänskligt att tveka att ta bilden.

– Idag är det så att bilden hade blivit tagen, man hade tagit med den till redaktionen och ansvarig utgivare hade kunnat bedöma om den skulle publiceras eller inte.

– Principiellt sett så är det här ytterligare ett sätt att underminera grundlagen.

Bakgrunden till att regeringen vill skärpa reglerna vid fotografering är bland annat flera uppmärksammade fall där personer friats efter att ha smygfotat personer i intima miljöer.

Flera myndigheter som Rikspolisstyrelsen och Svea Hovrätt ser behov av ny lagstiftning.

Justitiekanslern Anna Skarhed säger att hon har förståelse för att det höjs röster för att regleringar på området, men att det finns en rad oklarheter som måste redas ut.

Bland annat hur man skall definiera begreppet kränkande när det handlar om den personliga integriteten.

– Du kanske blir kränkt av något, jag blir kränkt av något annat. Det här är väldigt svåra avgränsningar att göra, säger justitiekansler Anna Skarhed.

Karin Runblom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista