Översvämningsdrabbat hus på Sandgatan i Värnamo.

Kommuner kan tvingas betala vattenskador

De översvämningsdrabbade kommunerna i Småland kan komma att tvingas betala stora summor i ersättning för vattenskador hos privatpersoner.

Innan vattnet ens sjunkit undan i de översvämningsdrabbade områdena är diskussionerna om vem som ska betala i full gång.

Försäkringsbolagen tycker att kommunerna har ett stort ansvar för det som har hänt och kommer därför kräva dem på ersättning.

Det handlar framför allt om fall där avloppsvatten trängt in i fastigheter, det säger Lars Gustafsson, skadechef Länsförsäkringar i Kronobergs län.

– Visst finns det system som inte är dimensionerade och skötta så som de borde vara, säger han.

600 fastigheter drabbade
Enligt en grov uppskattning från försäkringsbolagen i Jönköpings och Kronobergs län så är det cirka 600 fastigheter som på något sätt är drabbade av vattenskador.

För den som drabbats väntar en självrisk på minst 10 000 kronor, men även den kan kommunen tvingas betala.

– Fastighetsägarna har rätt bra möjligheter att få täckning för självrisken i de fall kommunerna har ett eget ansvar.

Extrema vattennivåer
Eskil Svensson är teknisk chef i Värnamo, en av de kommuner som drabbats hårdast av översvämningarna. Han tycker att försäkringsbolagen försöker smita undan.

– Det är helt extrema nederbördsmängder och nivåer. Avloppsnäten och dagvattennäten har inte förutsättningar att klara det här. De kan inte vara byggda för det.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista