Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Ökat antal samtal till Bris efter Sjöbergs berättelse

Barnens rätt i samhället fick under några dagar i förra veckan dubbelt så många samtal om sexuella övergrepp mot barn som samma period förra året. Ökningen förklaras med Patrik Sjöbergs berättelse om övergrepp.

Onsdagen den 27 april blev det känt att höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg i sin ungdom utsatts för sexövergrepp av sin tränare och styvpappa.

Enligt Barnens rätt i samhället, Bris, märktes uppmärksamheten kring Sjöbergs berättelse direkt.

Den dagen fick Bris in närmare tre gånger så många samtal om sexövergrepp till sin hjälptelefon som motsvarande dag i fjol.

Även de följande dagarna var det fler samtal än vanligt.

– Det är viktigt att en känd person vågar prata om det, då brukar det ofta resultera i att andra känner att de inte är de enda som är utsatta, säger Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris.

Även om det inte rör sig om många samtal är trenden tydlig. Mellan den 27 och den 29 april fick Bris 38 samtal om sexuella övergrepp mot barn, motsvarande period i fjol kom det 19 samtal.

Bris uppger också att det via Bris-chatten och vuxentelefonen varit fler kontakter om sexövergrepp efter Patrik Sjöbergs bok.

Göran Harnesk säger att om de som hör av sig vill ha hjälp så erbjuds de en kontaktperson vid Bris.

– Sedan bestämmer barnet och kontaktpersonen hur de ska gå vidare.

(TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".