Anställda ska GPS-övervakas

I höst inleds ett försök där 30 anställda vid hemtjänsten i Malmö får särskilda mobiltelefoner där de under arbetsdagen ska knappa in exakt vad de gör och vilken tid det tar.

På så sätt vill kommunen kontrollera vart personalen rör sig och hur effektivt de jobbar. Men försöket väcker upprörda känslor.

Vårdbiträdet Malin Limås är en av dem som ska GPS-övervakas i sitt arbete.

– Vi har redan så pass fulla scheman och jobbar så effektivt vi kan. Att det ändå ska kollas och övervakas med GPS, det känns inte bra. Det känns som att de inte litar på oss, säger Malin Limås.

Namninsamling
Malin Limås samlar ihop namnunderskrifter där det står ”Vi vägrar låta oss övervakas” och har fått ihop 70 stycken. Men enligt hemtjänsten handlar försöket inte om övervakning utan om att mäta effektiviteten.

På så sätt ska de kunna se var det behövs mer tid och mer personal. Men Malin Limås litar inte på den förklaringen.

Enhetschefen Monica Hammarström Martinovic tycker att personalen har missuppfattat hela syftet med GPS-systemet.

– Vitsen är att få reda på hur mycket tid går till omvårdnad, hur mycket tid går till serviceinsatser, hur mycket tid går till hemsjukvård, säger hon.

Facket protesterar också 
Facket gick med på försöket när det presenterades för första gånegn. Men vice ordförande i Kommunals sektion 38, Karen Ranehorn, säger nu att facket att inte hade hela bilden klar för sig när förslaget för första gången presenterades.

-– Vi är positiva till att de tittar över att våra medlemmar kan bli så bra som möjligt, men att man ska ha en sändare på sig som ska registrera precis hur jag rör mig, det är jag inte alls positiv till. Den här modellen och den här övervakningen ska bli inte ha, säger Karen Ranehorn.

Kristin Heinonen, Malmö
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista