Brott mot homosexuella har fördubblats

Antalet hatbrott mot homosexuella, bisexuella och transpersoner har mer än fördubblats de senaste tio åren. En av dem som utsatts för brott på grund av sin sexuella läggning är journalisten Fakundo Unia.

Vid förra årets Prideparad i Stockholm fick han ta emot så mycket slag och sparkar att han fortfarande har svårt att prata.

– Det är bara för att jag är bög. Jag hade inte gjort någonting, jag hade inte sagt någonting. Det är bara för att jag är bög, säger han. 

”De vill inte att vi ska finnas”
Tantolunden i Stockholm riggas det för fullt inför Pridefestivalen som drar igång i morgon. Trots att Facundo Unia misshandlades så grovt förra året att han ser dubbelt och har yrsel på grund av alla sparkar han fick i huvudet, är han ändå en av dem som ska tala på festivalen.

– Även fast det finns en hotbild mot paraden, så får vi inte låta de här personerna skrämma oss. Det är vad de vill och då har de vunnit. De vill inte att vi ska gå, de vill inte att vi ska finnas. Förra året skrek de ”inga bögar och flator på våra gator”. Det är det vi ska göra på lördag. Vi ska gå på de här gatorna, säger Fakundo Unia.

Var fjärde har utsatts för brott
Cirka 2000 medlemmar i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, har svarat på en enkät om hatbrott. Resultaten från 2004 har jämförts med en liknande studie som gjordes 1996.

Då svarade var fjärde person att han eller hon utsatts för brott på grund av sin sexuella identitet, i årets enkät hade varannan person råkat ut för samma sak. Eva Tiby som är kriminolog vid Stockholms universitet och har lett studien tror att ökningen främst beror på att hatbrotten har lyfts upp på agendan.

– Ökad utsatthet är en mix av större benägenhet att anmäla, mer beredskap hos polisen att ta emot anmälningar och större beredskap hos personer som är utsatta att berätta om det överhuvudtaget, säger Eva Tiby.  

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".