Skogsbolag granskar om skyddade träd fällts

"Alla verksamheter begår misstag"
1:22 min

Stora Enso och Sveaskog säger nu att de ska undersöka uppgifterna som framkommit i Kaliber i P1. Granskningen visar att de båda företagen avverkat skyddsvärda skogar, områden som Skogsstyrelsen anser är särskilt viktigt att värna om.

– Vi kommer att titta på den information som presenterades i Kaliber och göra en intern granskning av det hela och även bjuda in våra externa miljörevisorer, säger Daniel Forsberg, skogsbrukschef på Stora Enso skog.

Både Stora Enso och Sveaskog är miljöcertifierade enligt Forest Stewardship Council, FSC, och garanterar alltså att deras virke och pappersprodukter inte kommer från skog som Skogsstyrelsen klassar som nyckelbiotoper med rödlistade djurarter som ska värnas särskilt.

Men P1-programmet Kaliber har genom satellitbilder påvisat att båda bolagen hugger ner just sådan skog. Det upprör Mats Karström, biolog och ideell naturvårdare.

– Varje konsument betalar i dag för att köpa miljöcertifierade produkter. Jag tycker att det är en skam, ett svek från de bolag som inte följer det här, säger Mats Karström.

Stora Enso kommer nu att se över avverkningen för de år och områden som Kalibers granskning tagit upp. Det ska även Sveaskog göra, enligt bolagets informationschef Linda Andersson.

Stora Enso ska även låta externa miljörevisorer i företaget Det Norske Veritas oberoende utvärdera materialet.

– Sedan är det ju så i alla verksamheter att man begår misstag, men verksamheten i stort hanteras på ett bra sätt. Det är vår bild, säger Stora Ensos skogsbrukschef Daniel Forsberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".