Foto: Miguel Tovar/ Scanpix

Stora demonstrationer mot våldet

Hoppas på ett nytt Mexiko
1:51 min

Över 150 000 människor demonstrerade på söndagen i Mexico City mot våldet och för freden. Liknande demonstrationer genomfördes också i andra städer och även utanför Mexiko.

Det börjar som en stillsam söndagspromenad. Man kan till och med höra fåglarna.

En marsch utan slagord, men fylld av fasansfulla historier.

Lourdes Hernandez berättar om sin dotter Pamela som försvann i Chihuahua den 25 juli förra året. Det finns vittnen som berättar att hon fördes bort av beväpnade män tillsammans med delstatspoliser.

– Men från myndigheterna har jag bara mötts av tystnad och ett lakoniskt konstaterande att det rörde sig om en falsk vägkontroll, säger Lourdes Hernandez.

Det är många som bär på bilder av försvunna eller döda anhöriga.

Och lika mycket mot våldet i sig, så riktar sig demonstrationen mot korruptionen och ineffektiviteten inom rättsväsendet som lett till att förundersökningar rinner ut i sanden och arkiveras och att förövarna garanteras straffrihet.

Den tysta demonstrationen hyllas av åskådare på trottoarerna och när den efter drygt sex timmars marsch närmar sig målet, det stora torget El Zocalo, så är den större än arrangörerna vågat räkna med.

Poeten Javier Sicilia, vars son dödades för knappt två månader sedan, är initiativtagare till demonstrationen.

– Låt oss hoppas att det här ska bli början till något nytt, ett nytt Mexiko, så som vi vill att Mexiko ska vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".