SEB framåt - ökar sin vinst

Det går allt bättre för banken SEB. Under första halvåret i år gjorde banken en vinst på drygt 4,6 miljarder kronor och koncernchefen Lars Thunell var nöjd när han presenterade resultatrapporten på tisdagen.

– Det är vårt näst bästa kvartal på tre och ett halvt år så vi är mycket stolta och tycker att det här är ett bra och stabilt resultat, säger Lars Thunell.

Vad är det framför allt som lyfter resultatet?

– Det roliga är att hela företaget går bra. Vår företagssida står för nästan hälften av vinsten och särskilt glädjande är det med Baltikum som fortsätter att växa så det knakar, säger han.

Vinsten ökade med 24 procent
Lars Thunell har anledning att vara nöjd. Bankens vinst för första halvåret blev drygt 4,6 miljarder kronor, en ökning med 24 procent jämfört med 2003.

Under andra kvartalet blev vinsten 2,2 miljarder kronor, också det bättre än förra året.

Bankens intäkter från värdepappershandel, det som kallas provisionsnetto, ökar stadigt. Däremot pressas intäkterna av det låga ränteläget och räntenettot, bankens förtjänst på skillnaden mellan in- och utlåning, minskade något.

SEB noterar kraftigt ökande utlåning till bostäder och under en längre tid har de svenska bankkundernas bolån generellt vuxit.

Ingen anledning till oro
Till hösten väntas räntan börja stiga men Lars Thunell ser ändå ingen anledning att oroa sig över hushållens stora skulder.

– Rent generellt håller vi med Riksbanken som gjorde en analys av känsligheten i hela samhället när det gäller den här frågan – man ska vara frågande och försiktig men inte orolig för det, säger Lars Thunell, koncernchef på banken SEB.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista