Cecilia Uddén och Agneta Ramberg sänder direkt från Nilens strand i Kairo, Egypten. Foto: SR

Direkt från Nilens strand

Direkt från Nilens strand om framtiden för Egypten i spåren av störtandet av Mubarakregimen. Cecilia Uddén och Agneta Ramberg sänder direkt i Studio Ett från ett Egypten, som på nytt präglas av sekterisktiskt våld.

Helgens attacker mot kristna kopter i Kairo där tolv människor dödades och över 238 människor skadades är ett nytt orosmoln för ett land som fortfarande inte riktigt stakat ut vägen efter det att Hosni Mubaraks regim störtats.

Direkt från Nilens strand nära Kasr el Nilbron leder vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och utrikeskommentator Agneta Ramberg ett samtal om vad som kommer hända nu.

Vad blir domen över de ministrar, som nu sitter i fängsligt förvar för sin roll i den gamla regimen. Bara för en har en dom fallit, tolv år för inrikesministern Habib al Adly, men det var en dom för korruption. Hans roll i det blodiga attackerna mot demonstranterna på Tahrirtorget, Befrielsetorget under revolten har ännu inte fått sin dom, åtalet kan ge livstids fängelse.

Vi hör om fängelset Tora där också två andra ökända fångar nu hålls, den fd presidenten Mubaraks söner Gamal och Alaa Mubarak.

Vi hör också Kristian Aboulghar, svenska och bosatt i Egypten i 40 år. Hennes man är politiskt aktiv i ett av de nya politiska partierna, ett socialdemokratiskt parti.

Dessutom vilken roll kan det muslimska brödraskapet få politiskt och vad har salafismen för betydelse i Egypten? Vad får helgens blodiga attack för konsekvens framöver?

Det och många andra frågor besvaras i programmet, som börjar 16.04.

Har du frågor, ställ dem i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".